KVINNAN I RUMMET

Jul 17th, 2012 | By | Category: 2012-07 juli, Recension

Omslag till Kvinnan i rummetAv Jussi Adler-Olsen
Kvinden i buret 2007
Översatt av Leif Jacobsen
Inläst av Stefan Sauk
Storyside 2012
ISBN 978-91-7036-729-8, 12 CD, cirka 15 tim

Det finns två vinklingar i den här berättelsen som gör den till en kriminalroman som är aningen intressantare än de vi stundlingen får oss till livs. Det ena är att man kan uppleva huvudpersonen, vice kriminalkommissarien Carl Mørck, som en lätt parodi på en viss sorts intuitiv polis. Han är en man som efter att ha blivit skjuten under ett ingripande (hans ene kamrat ligger förlamad på sjukhus och den andre är gravsatt), gift med en häxa som inte vill ge honom skilsmässa men däremot vill ha hans inkomster, ogillad av sina kolleger som ser chansen att bli av med honom genom att inrätta en ny rotel – Avdelning Q – och sätta honom som chef där. Avdelningen ska utreda gamla brott.

Jussi Adler-OlseDet andra är att författaren gett honom en hjälpreda vid namn Assad, en muslim med bönematta och förkärlek för matlagning. Han kommer från Mellanöstern, lite osäkert varifrån eftersom han är förtegen om det, och han visar sig vara kunnig i lite av varje och om han inte kan själv har han känningar som kan en massa.

Jussi Adler-Olsen har höjts till skyarna, inte minst i Danmark, och har jämförts med internationella storheter inom området. Han har belönats med pris, bland annat av Skandinaviska Kriminalsällskapet. Där sitter danskar i juryn och jag är osäker om hur mycket deras belöningar är värda eftersom jag själv erhållit pris därifrån.

Men det är ingen dålig roman. Kruxet är snarare att lovorden och prisbelöningarna gjort mig extra misstänksam. Sådana saker brukar mer bero på recensenters och prisjuryers trendkänslighet än på andra saker.

Mycket handlar om dansk politik, inte minst om politisk opportunism (vilket Ulf Broberg konstaterade när han anmälde pappersboken) och de olika partier som har bärighet för historien har namn som påminner om politiska partier som finns i sinnevärlden.

Grundbulten, det som ligger bakom brottet, är hat och inte vilken avsky som helst utan ett snudd på obegripligt, psykopatiskt hat som genomsyrar en hel familj. Det finns ett talesätt inom den sicilianska maffian som säger att ”hämnd är en rätt som bör ätas kall” och den sentensen har Adler-Olsen dragit nästan in absurdum.

Carl Mørck är en polis av en typ som man känner igen från litteraturen, en sort som man hoppas ska stanna där. Han är inte värst sympatisk, rätt lat och oföretagsam, missunnsam mot kolleger, snabb när det gäller att dra slutsatser om medmänniskorna. Och jag är rätt säker på att han aldrig skulle ha knäckt fallet i den här boken utan sin hjälpreda.

Det finns ett par anledningar till att jag gärna läser (eller ännu hellre lyssnar på) de följande böckerna i serien. 1. Blir Carl Mørck en bättre människa/polis? 2. Får man veta vad Assad egentligen är för filur?

Stefan SaukStefan Sauk (bilden intill) läser med stark inlevelse och lyckas göra en film av alltsammans, med personer som genom olika dialekter och accenter når en nivå som inte är alldeles bortskämd med.

KJELL E. GENBERG

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22