KVINNAN VID KANALEN

Jul 18th, 2018 | By | Category: 2018-07 juli, Recension

Omslag till Kvinnan vid kanalenAv Set Mattsson
Historiska media, 2018
ISBN 978-91-7545-533-4, inbunden, 392 sidor

Set Mattsson fortsätter med samma huvudperson, kriminalöverkonstapel Douglas Palm, men några år senare än i den tidigare trilogin. Nu är det 50-tal, från november 1951 till augusti 1952. Fortfarande Malmö, Palm har fyllt 50 och bekymrar sig över att äktenskapet inte tycks fungera.

Arbetet fyller hans tid. En död man, mördad eller bara utsatt så att han dött en naturlig död? En mördad företagsledare och dennes kamrer som beter sig egendomligt. Och egna bekymmer där den unga mamman han och framför allt hans hustru bryr sig om tycks utsatt för våld av mannen hon träffar. Som polis kan han inte göra mycket – men vid sidan av, och det slutar inte lyckligt.

Parallellt med detta får läsaren följa en ung prostituerad vars dotter tagits ifrån henne och som nu jobbar utan hallick och sparar pengar för att kunna byta liv och återfå dottern.

Författaren förklarar i ett efterord att boken delvis baseras på verkliga händelser. Jag antar att det är mycket i hur dåtidens prostitution och barnavårdsärenden hanterades som avspeglar sig i berättelsen.

Det är en inkännande socialrealism och en inkännande personbeskrivning av huvudpersonerna vi möter. Kriminalgåtorna blir ett medel att föra händelserna framåt, men vem som gjorde vad känns mycket mindre viktigt än för hur det ska gå för de inblandade, inte bara huvudpersonerna utan t.ex. också den unge tattarpojken som Palm försöker rädda till ett ansvarsfullt liv. Några av gåtorna är dessutom ingen gåta för läsaren, för vi får tidigt reda på hur det gått till. Men spänningen ligger alltså inte där.

Set Mattsson har fått beröm tidigare, och det förtjänar han nu också. Med tanke på hur diskussionerna nu går om Malmö, brottslighet och polisarbete så är sådana här historiska tillbakablickar viktiga också i sin skönlitterära form.

LEIF-RUNE STRANDELL

Set Mattsson

Set Mattsson. Foto Kim Ekvall

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22