KVINNAN I HYTT 10

Apr 15th, 2018 | By | Category: 2018-04 apr, Recension

Omslag till Kvinnan i hytt 10Av Ruth Ware
The Woman in Cabin 10, 2015
Översatt av Hanna Williamsson
Lind & Co, 2018
ISBN 978-91-7779-123-2, 345 sidor

Den kaxiga resejournalisten Lo Blackblock är inbjuden att bevaka lyxkryssaren Aurora Borealis jungfruresa men drabbas av inbrott strax före avfärden. Dock bestämmer hon sig för att följa med eftersom artikeln som ska skrivas kan hjälpa hennes karriär. Men när det är dags att gå ombord i Hull är hon fortfarande skakad av sömnlöshet och kan inte glömma människan som bröt sig in i hennes hem.

Det visat sig att Aurora Borealis inte något stort kryssningsfartyg. Det har bara tio passagerarhytter men är desto exklusivare och lyxigare inrett. Ruth Waren gedigna beskrivning av både interiörer och människor för tankarna till de kvinnliga deckarförfattarna som sålde omåttliga upplagor från 20-talet och framåt. Fartyget styr ut i Nordatlanten mot den norska kusten och det norrsken som gett båten dess namn. Lo försöker dölja sin trötthet och njuta av det lugna havet och de utvalda kryssningsgästernas sällskap. Det visar sig att hon glömt sin mascara men kvinnan i grannhytten, en något ovanlig dam, lånet ut sitt smink.

Efter en kväll med många drinkar går Lo till kojs men vaknar plötsligt av ett hårt plaskande ljud. Hon tittar ut och ser hur det mörka vattnet sväljer något som verkar vara en kvinnokropp och det finns blod på hytt tios veranda.

Fartygspersonalen tillkallas och man undersöker hytt 10 som visar sig vara tom och några blodspår hittar man inte heller. Men värst är att ingen har sett den unga kvinna som Lo fick låna smink av. Inte heller fattas någon passagerare. Alla tycks tro att Lo har inbillat sig alltsammans men själv är hon övertygad om att det finns en mördare ombord.

Ruth Ware bygger snitsigt upp spänningen i den instängda fartygsmiljön och Los känsla av att vara övergiven och kanske i fara. Det blir på samma gång en pusseldeckare och en thriller där läsaren och huvudpersonen är de enda som begriper att det finns en dråpare bland alla lyxkryssande resenärer. Naturligtvis måste Lo ta sig samman och hitta mördaren innan han hittar henne. Ju djupare hon gräver i denna komplicerade soppa, desto närmare kommer faran henne själv. Eftersom personskildringen är så skickligt genomförd dröjer det inte länge innan läsarens små hår ställer sig närapå i givakt och man tvingas vända blad för att få veta hur det ska gå.

Mitt i allt detta får man ta del av Los personliga bekymmer något som dock inte hindrar henne att genomföra sitt självpåtagna uppdrag till det bistra slutet.

Ruth Ware är uppväxt i Sussex i södra England och har jobbat som servitris, bokhandelsbiträde, engelsklärare och presstalesperson. Hon är gift och har två barn. Kvinnan i hytt 10 är hennes andra roman efter fjolårets debut I en mörk, mörk skog.

NINNI C. LARSSON

Ruth Ware

Ruth Ware. Foto Ollie Grove

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22