KVINNAN I FÖNSTRET

Nov 6th, 2018 | By | Category: 2018-11 nov, Recension

Omslag till Kvinnan i fönstretAv A. J. Finn [pseud för Daniel Mallory]
Woman in the window, 2018
Översatt av Klara Lindell
Albert Bonniers Förlag, 2018
ISBN 978-91-0-017237-4, 456 sidor

Kvinnan som ofta står och titta ut genom fönstret i det fina huset på Manhattan i New York är 38 år gammal och heter Anna Fox. Hon bor ensam och lider av torgskräck. Därför har hon hållit sig inomhus i ett år och hennes största nöje är att spionera på grannarna, dricka vin, klappa katten och se otaliga gamla svartvita filmer. Maken har övergett henne och tagit deras åttaåriga dotter med sig och till dem ringer hon då och då för att be dem komma tillbaka. Till professionen är hon barnpsykolog och sköter sina få patientkontakter per e-post. I huset finns också en hyresgäst, en snygg snickare som bor i källaren.

En dag kommer tonåringen Ethan Russel från sitt hem tvärs över gatan med en present från sin mor. Anna blir förtjust. Han är snygg och liknar dessutom en ung man hon kysste för ett kvartssekel sedan. Sedan träffar hon hans föräldrar Paul och Jane och nu tar intrigen fart.

Familjen Russel har bekymmer. Ethan antyder att fadern slår både honom och hans mamma så Anna tar fram kikaren för att få veta mer och en dag tycker hon sig se våld i deras lägenhet. Hon ringer polisen men de hittar inget som tyder på brott och antar att det är hennes vinintag – ett par tre buteljer om dagen – och alla receptbelagda mediciner som dövat hennes omdöme. Men hon fortsätter sitt spioneri och uppdagar mer ondska.

Här börjar historien fästa riktigt ordentligt. Åtminstone hos mig som grips av A. J. Finns språkbehandling (utmärkt försvenskad av Klara Lindell). Jag fäster mig alltmer vid Anna, hon är ett vrak men på sätt och vis ett underbart vrak. Ingen av författare Finns gestalter är som man tror att de ska vara och romanen är fylld av överraskande vändningar. Beskrivingen av Anna är ett gripande porträtt av en kvinna som kämpar för att behålla förståndet.

Det finns tidningsuppgifter som säger att A. J. Finn alias förlagsredaktören Daniel Mallory själv kämpat mot depressioner. Inte att undra på att han kan beskriva detta sjukdomstillstånd så väl. Det är mer förvånande att han lyckats skriva en thriller som håller läsaren på sträckbänken ända fram till sista sidan.

Redan innan boken publicerades i USA såldes filmrättigheterna.

BJÖRN ENMAN

A J Finnn

A J Finnn. Privat foto

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22