KVINNAN I DEN BLÅ SLÄNGKAPPAN

Jul 14th, 2019 | By | Category: 2019-07 juli, Recension

Omslag till Kvinnan i den blå slängkappanAv Deon Meyer
Die vrou in die blou mantel, 2017
Översättning Jesper Högström
Weyler förlag, 2019
ISBN 978-91-7681-171-9, inbunden, 153 sidor

Berättelsen rivstartar med en man som springer för livet. Han jagas av fyra män, som kommer allt närmare. Detta mycket korta mystiska kapitel, är egentligen ursprunget till hela historien, men får sin förklaring först i slutet.

Meyers tionde polisroman, närmast en lång novell, skiljer sig ganska markant från hans tidigare böcker. Här jobbar polisteamet Benny Griessel, numera nykter alkoholist, och Vaughn Cupido i lugn och ro med att lösa ett gåtfullt mord. En vit kvinna har hittats mördad högt uppe i ett bergmassiv, som ironiskt nog kallas Murderer’s Peak. Hon ligger naken på en stenmur och det tycks som om hela kroppen är tvättad med blekmedel. Det finns inga kläder, ingen bil eller några som helst kännetecken. Och dagarna går och ingen verkar sakna ”die Gebleikte Lyk”, det blekta liket. De erfarna parhästarna Griessel och Cupido har inga ledtrådar att gå efter men polisarbetet kommer ändå så sakta igång.

Griessel får tillfälligt släppa tankarna på giftermål och den dyra förlovningsringen, men besöket i pantbanken spelar ändå en roll för gåtans lösning.                                                                                                                                     

Denna behändiga och lättlästa roman innehåller både natur och kultur i Sydafrika och Europa. Vad beträffar språket så är polisernas jargong både hårdkokt och munter, replikerna studsar elegant mellan de två kollegorna.                                                                                                                                            

Kika gärna på de allra sista sidorna i boken. Där finns nämligen en lista med de ord på afrikaans, som finns i texten. 

BERIT ENGDAHL

Deon Meyer

Deon Meyer. Foto Sofia Runarsdotter

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22