KVINNA MED BLÅ SAMMETSHATT

Sep 18th, 2009 | By | Category: 1996-4, Recension

Av Gustave Lund
Sellin & Partner 1996

Att Gurra G i Just D skulle ha en verserad och kultiverad ådra är nog en nyhet för de flesta. Från det musikaliska livet har han plockat med sig förmågan att låna friskt av andras stilgrepp (jfr Just D:s ”lån” av Owe Törnqvists redan tidigare lånade ”Vart tog den lilla loppan vägen”). I denna bok har Gustave Lunds favoritförfattare P.G. Wodehouse fått stå för mycket, miljöval, personbeskrivningar, tidstypik och det är ingen dålig pastisch som Lund gjort, hans lekar med namn är riktigt skojiga. Man tror för det mesta att handlingen utspelar sig sent 20-tal eller 30-tal, men plötsligt uppenbarar sig en plastsäck och då vet man inte riktigt längre.

Det kriminella i boken: stöldförvecklingar där tavlan ”Kvinna med sammetshatt” försvinner leks närapå bort med varsam hand till förmån för nästan värste bovens kärleksfnatt. Huvudpersonen John Sommersley är däremot i dimma dold nästan hela tiden. Detta är en underhållande liten bagatell, lika lätt och snabb att läsa som att glömma.

MARTIN KÄLLBERG  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22