KVARTERET FORELLEN

Jan 23rd, 2008 | By | Category: 2007-4, Recension

Av Håkan Boström
MBF 2007

Jag tyckte om Boströms förra kriminalroman Smörblomman – författarens debut i genren – och även denna (som utspelar sig i författarens hemstad Eskilstuna år 2005) visar att en ”seriös” författare kan ge sig på deckaren utan att via sin seriositet stöka till det alltför mycket för sig.

Kriminalromanen har förändrats en hel del sedan jag började läsa deckare. I min ungdom fanns inga böcker i genren som brydde sig om de människor som befann sig i närheten av brotten. Det gör dagens författare. I Kvarteret Forellen brinner en restaurang och i de förkolnade resterna finns ledtrådar till en två decennier gammal hemlighet. Eskilstunapolisen får det besvärligt. En kvinna mördas liksom en av kommunens mediamän och mitt i alltsammans härjar ett ungdomsgäng. Inte alla är överens om var prioriteringarna ska sättas in. Det är polisens politiska bekymmer. Vanligt folk påverkas av det som sker omkring dem och det är om några av dessa berörda som Boström väver sin historia. Det gör han imponerande bra.

Boström har vid det här laget hunnit publicera 25 böcker efter att ha debuterat 1972. Många av dem tar upp frågor om makt, något som också Kvarteret Forellen kan sägas handla om. Författaren är flitigt belönad, bl a med Vi:s och ABF:s litteraturpris, LO:s kulturstipendium och fackföreningsrörelsens LO-pris.

PER MAGNUSSON

Taggar: ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22