KVARLEVA

Mar 12th, 2010 | By | Category: 2005-1, Recension

Av Per Källén
Ord & Visor 2004

Läkaren Per Källéns tredje bok om rättsmedicinaren David Lagerquist har samma goda sidor som de tidigare: spännande seglings- och actionavsnitt, hyfsat porträtt av huvudpersonen och goda miljöskildringar. Däremot flyter språket inte lika lätt, utom när författaren gripits av handlingsfyllda ögonblick. Och lyckligtvis finns det ett antal sådana.

Uppenbarligen både älskar och behärskar författaren segling också under strapatsrika förhållanden, och också i denna finns dramatiska seglingsavsnitt.

Det är en intrikat väv som i flera tidsplan förs samman. Där finns skeppsbrott, en föregiven seriemördare (med drag från en känd sådan), ett försvunnet mumiehuvud av guld, förfalskade mumier, en rättspsykiater på avvägar, fel lik i rätt grav… Och han får allt att hänga ihop. Men tyvärr en del transportsträckor, och för lite inlevelse i det som han troligen kunnat skildra bättre: arbetet med en doktorsavhandling och problemfyllda relationer. Under transportsträckorna blir det mer redovisning och mindre drama.

Men ge inte upp Per, bättre vet vi att du kan.

LEIF-RUNE STRANDELL  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22