KVÄLJA DOM

Nov 3rd, 2020 | By | Category: 2020-11 nov, Recension

Omslag till Kvälja domAv Niki Loong
Niki Loong Studio och förlag, 2020
ISBN 978-91-7819-899-3, pocket, 259 sidor

Det börjar som en polisroman, så blir det mer en thriller, en hämndroman (kvälja dom) och slutar åter mest som en polisroman plus lite feelgood.
Platsen är en liten ort i Norrlands inland, nära norska gränsen, med en liten nedläggningshotad polisstation. Där finns också ett hotell där läsaren snabbt får reda på att det pågår människohandel, droghantering, prostitution och svart arbetskraft.

När detta avslöjas frikänns den ansvarige i hovrätten, eftersom, vilket läsaren också snart inser, han har försänkningar (och kunder) i de högre juridiska lagren i länet.

En av de utnyttjade kvinnorna, som lyckats fly från etablissemanget, väljer då att hämnas på egen hand.

Niki LoongÄven om flera av ingredienserna (trafficking, svart arbetskraft, avfolkningen i glesbygd) inte är ovanliga i nutida spänningslitteratur är det hela ganska osannolikt. Sådant spelar i underhållningssammanhangen inte så stor roll bara författaren lyckas göra det trovärdigt. Det går så där.

Någon stor litteratur är det inte, men författaren, mycket flitig, vill underhålla på lättläst sätt utan djupare avsikter, Det kan man godta.

Det jag tycker är synd är att hela upplägget, i händerna på t.ex. en amerikansk thrillerskrivare, skulle ha kunnat bli en mer sammanhållen och mer komplicerad berättelse. Nu känns det som ett synopsis till en rejäl tegelsten, för denna är, trots de 250 sidorna, inte så mångordig. Det är små sidor med stor text. Varför inte göra det: skriva till, utveckla, stryka en del ovidkommande och få till en norrländsk polisthriller.

Författaren är alltså flitig och har under åren gett ut en rad romaner och noveller för vuxna och barn. (Och målat dessutom.) Nu har hon återutgivit många av de äldre i pocket i liknande utstyrsel. Alla hittas via hennes webbplats: https://nikiloong.com/

LEIF-RUNE STRANDELL

Taggar: , , , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22