KURRAGÖMMA

Apr 16th, 2019 | By | Category: 2019-04 apr, Recension

Omslag till KurragömmaAv M J Arlidge
Hide and seek, 2016
Översättning Lena Kamhed
Lind & Co, 2019
ISBN 978-91-7779-742-5, inbunden, 378 sidor

Detta är den sjätte deckaren om Helen Grace, kommissarie i Southampton. Men denna gång är intrigen helt annorlunda: Helen är häktad för att ha begått en serie mord och sitter på det uråldriga kvinnofängelset Holloway i London, nedläggningsbeslutat men ännu i full verksamhet för de farligaste kvinnliga brottslingarna, de flesta livstidsdömda. Där finns sådana som Helen tagit fast, och hon vet att hon kan attackeras när som helst, säkrast är hon inlåst i sin cell. Rättegången dröjer ännu många veckor.

Bara henne kollega Charlie Brooks tror på hennes oskuld och jobbar mot chefens önskan vidare med att bevisa det.

Så sker ett mord inne i fängelset på en av de intagna, ett grotesk utfört mord, under natten i en låst cell. (Men vi får lära oss hur man fixar så att låsen inte går igen.)

Helen kan inte låta bli att utreda så gått det går, men med hjälp av hot och mutor får hon veta mer.

Som i de tidigare böckerna skriver Arlidge väldigt korta kapitel, ibland bara lite mer än en sida, och hoppar mellan olika huvudpersoner, fler än bara Helen och Charlie. Antar att det har att göra med hans bakgrund som manusförfattare till tv-serier. Det gör det snabbläst, och eftersom det finns en cliffhanger i de flesta kapitelsluten så jäktar läsaren vidare.

Det sker alltså två parallella utredningar, Helens privata och polisens och fängelseledningens mordutredning, samt Charlies jakt på den verklige mördaren som satte dit Helen för brotten han begått. Fängelsehistorien bjuder läsaren att också gissa vem som är mördaren trots att detta inte är en klassisk intrigdriven pusseldeckare.

Det är en av de våldsammare deckare jag läst på länge. Våldet i fängelset är aldrig långt borta (och jag hoppas verkligen att både byggnad och personal är modernare i Storbritanniens nya kvinnofängelse).

Ni som gillar Helen Grace ska inte missa denna. Den som söker annorlunda mordmiljöer måste läsa den, men den som söker mysrys eller traditionell polisroman ska välja annat.

LEIF-RUNE STRANDELL

M.J. Arlidge

M.J. Arlidge. Foto Mark Sims

Taggar: , , , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22