KURIREN

Dec 31st, 2016 | By | Category: 2016-12 dec, Recension

Omslag till KurirenAv Henrik Blanckert
Bokfabriken, 2016
ISBN 978-91-76292-64-8, 350 sidor

Snudd på varje dag berättar tidningarna om resultatet den politiskreligiösa extremism som på olika delar av vår jord resulterar i död och förintelse. Blanckerts Kuriren berättar om den före detta legosoldaten Jacob Nilsson som upplevt detta på nära håll på Afrikas horn, i Sydamerika och Mellanöstern medan hans familj hemma i Sverige tvingats förlika sig med hans farliga och kringflackande liv.  Boken inleds med ett dramatiskt uppdrag i Somalias huvudstad Mogadishu. En bortrövad flicka ska fritas, något som lyckas efter dramatiska strapatser. Man kan gott förstå att han till sist vill återvända till hemstaden, leva ett lugnt svenssonliv och bli en bättre far till sin son.

Men det blir inte heller så lyckat. Idyllen har spruckit när hustrun lämnat honom och sonen Pontus, som han älskar, inte längre vill ha med fadern att göra. Arbetet som säkerhetskonsult känns trist och oron för vad sonen egentligen har för sig stegras. Har grabben hamnat på andra sidan, den sida han så länge bekämpat? Pontus har i alla fall rest ut i världen och därute i den andra verkligheten spränger sig två självmordsbombare sig själva i luten vid exakt samma tid och per telefon får Jacob veta att sonen hittats mördad i ett hotellrum i Filippinernas huvudstad Manila.

Jacob reser dit, finner spår som tyder på att självmordsbombningarna och mordet på sonen hänger samman. I en växelvis berättad historia nystar sig Jacob vidare medan vi också får följa Pontus kringflackande liv. Fadern känner till sin förtvivlan alltför väl igen sig i sonens eskapader. De tankar och de känslor han tror sonen haft har funnits hos honom själv. Fattigdom, korruption och utanförskap är en grogrund för den extremism som driver vissa människor att döda i sin religions namn.

Henrik Blanckert berättar i sin ofta mycket spännande debutroman om allt detta på ett språk som inte är det minsta insmickrande. Den före detta FN-soldaten i Bosnien har också tjänstgjort som dykande livvakt åt Brittiska BBC:s programledare under inspelningen av naturprogram på Antarktis och har vidare arbetat som säkerhetsexpert på flera av jordens farligaste platser. Nu är han verksam som internationell djuphavsdykare på oljefält och private security contractor. Enligt förlagsreklamen har han själv upplevt flera av de händelser som skildras i Kuriren, vilket förklarar den känsla av autenticitet och trovärdighet texten förmedlar. Han har varit bosatt i både Filippinerna och Australien men adressen till honom, hustrun och de två döttrarna ligger i Stockholm.

LEIF PETER JONSSON

Henrik Blanckert

Henrik Blanckert. Foto Bengt Alm

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22