KUPPEN MOT BÖRSEN och 142 TON GULD

May 29th, 2013 | By | Category: 2013-05 maj, Recension

Omslag till Kuppen mot börsen och 142 ton guldKUPPEN MOT BÖRSEN
Av Mikael Forsberg
Fobeco Förlag 2013
ISBN 9789198089509, 307 sid

142 TON GULD
Av Mikael Forsberg
Fobeco Förlag 2013
ISBN 978-91-980895-16, 289 sid

Nisse Scherman recenserade nyligen Kuppen mot börsen i Dast och han har i stort sett rätt i vad han skriver om styltig och ofta obefogad dialog som i alltför hög drag styr och hejdar intrigbygget. Det är lite synd eftersom Forsberg tydligen vill varna för säkerhetsbrister inom penninghantering på hög nivå.

Hans huvudperson är den mycket datakunnige Per Zander, knuten till polisens arbetsgrupp för IT-brott. Här berättas om ett brott som väldigt mycket liknar en skimning som utfördes i USA i dataepokens ungdom – ett virusprogram (en trojan) som skummar varje penningtransaktion på en så lite slant att det inte borde märkas. Men transaktionerna är många och den stulna summan ackumuleras snabbt. De poliser som utreder saken är skrivbordsdetektiver vars huvudsakliga arbete är att analysera datautskrifter. Det är svårt att få ett sådant arbete att verka spännande.

Boken om de 142 ton guld som försvinner är lite mer actionfylld, med en kapad guldlast och tagande av gisslan. Riksbankens kund är Indien som inte kan vänta medan gisslandramat på flygplatsen i Uppsala pågår utan kräver en ny sändning vilken skickas från en annan flygplats. Detta fungerar alldeles utmärkt.

Skräcken och förvåningen blir stor när det visar sig att någon eller några norpat hela 42 ton guld ur det valv där sändningarna från Riksbaken utgått. Per Zander och hans kollega Axel, gruppens praktikant, får ingen chans att riktigt njuta av den varma korv som inhandlats efter den sista leveransen. I sin jakt efter en tänkbar insider får IT-gruppens medlemmar sätta åt höga militärer och näringslivsdirektörer innan lösningen börjar skönjas.

Även denna bok borde ha haft en kritisk förlagsredaktör och en lite noggrannare korrekturläsare.

Författaren Mikael Forsberg (född 1964 i Strängnäs) växte upp i Mjölby och är nu bosatt i Täby strax norr om Stockholm. Efter de två böckerna Kuppen mot Börsen (som från början hade titeln 10 öre) och 142 ton guld har han utlovat ytterligare en roman 2014.

ÅSA PETTERSSON

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22