KUPPEN MOT BÖRSEN

May 12th, 2013 | By | Category: 2013-05 maj, Recension

Omslag till Kuppen mot börsenAv Mikael Forsberg
Fobeco förlag 2013
ISBN 9789198089509, häftad, 307 sidor

Det har tagit Mikael Forsberg fyra år att skriva denna debutbok. I samma veva har han också givit ut 142 ton guld som kommer att recenseras här så småningom. Och tydligen ska det komma en titel till nästa år.

Författaren är civilt förankrad i IT-branschen, men har också kunskaper om finans och andra intilliggande områden. Det märks när han skriver att han kan sitt gebit. Han har konstruerat en historia som är både intressant och tankeväckande.

Någonstans i aktiehandeln mellan Börsen och banken försvinner det 10 öre per transaktion. Hur är det möjligt? Ingen finner några fel i respektive datasystem. När sedan en av bankens styrande blir mördad ställs allt på sin spets. Polisen har nyligen skapat en arbetsgrupp för IT-brott där bokens hjälte Per Zander arbetar. De får uppbringa all sin skicklighet och kreativitet för att lösa brotten.

Boken är till stora delar uppbyggd i dialogform och där finns ett problem. Dialogen är alltför stolpig och styltig och tar över händelseförloppet. De förhör som hålls återges i efterhand just i dialog mellan poliserna. Dessutom är samtalen ofta spretiga och kan handla om allt möjligt som inte har med intrigen att göra. Visserligen är det ett sätt att skapa bra gestaltningar, men tyvärr får det inte den effekten. När poliserna inte samtalar med varandra sitter de och går igenom datalistor. Det blir till sist i enformigaste laget.

Boken skulle alltså ha mått bra av en professionell redaktör som kunde ha fått härja lite med rödpennan. Och är det något som retar en läsare så mycket som dåligt korrekturlästa böcker? Här frodas stavfel och andra enkla misstag. Bakläxa!

NISSE SCHERMAN

Mikael Forsberg

Mikael Forsberg. Foto Marie-Therese Karlberg

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22