KUPÉ NR. 6

Oct 29th, 2012 | By | Category: 2012-10 okt, Recension

Omslag till Kupé nr 6Av Rosa Liksom [pseud för Anni Ylävaara]
Hytti nro 6 2011
Översatt av Janina Orlow
Wahlström & Widstrand 2012
ISBN: 9789146222132, 192 sid

En ung finsk student tar Transsibiriska järnvägen mot Ulan Bator för att studera grottmålningar. Hon delar, mot sin vilja, kupé med en rysk vodkapimplande man på väg till ett bygge. I kupén möter väst öst. Under den långa resan berättar det råbarkade och munfula resesällskapet fruktansvärda, oftast sexualfixerade historier om sig själv och sitt land. Detta landet, Sovjet, som han trots allt älskar.

Kupé nr. 6 är inte bara en resa genom Sovjetunionen på 1980-talet utan en social dokumentation, grovkornig, men också poetisk skildring av landskapet som flyr undan genom tågrutan. En resa på ett inre plan som så småningom visar hur så vitt skilda personer som de huvudagerande så småningom värdesätter varandra.

Rosa LiksomDen grove byggarens historier speglar det sociala livet i landet och dess historia. Hans liderlighet ger tyngd åt hans åsikter och stundtals har man fantastiskt roligt i sitt samåkande med Rosa Liksoms hjältar på vägen mot och i Ulan Bator.

Rosa Liksom är pseudonym för Anni Ylävaara från finska Lappland. Hon har bott i Frankrike, Norden och Sovjetunionen. Kanske det bidrar till att hennes språk är rikt på ord, på välklingande meningar och på känslostarka metaforer.

LENNART HÖGMAN

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22