KUNGEN HOTAD

Mar 16th, 2010 | By | Category: 2004-1, Recension

Av Christian Aage [pseud för Kjell E. Genberg]
Tre Böcker 2003

När man ser hur taffligt den svenska polisen trasslar till olika mordfall på ministrar och andra, kan man tro att metoderna att klara upp brott gått i stå för länge sedan. Men det finns en mängd intressanta nya sätt att lösa mordfall och en del av dessa möter man i den initierade Kungen hotad av Christian Aage. Mycket intressant är exempelvis hur man med s.k. forensisk metod kan forma om ett kranium till en bild av den döde. Det finns tabeller för hur mycket kött, senor och muskler som fanns på huvudets olika ställen. Med detta som grund skär man till lerbitar i rätt längd och placerar dem över hela huvudet i skikt efte r skikt. Kraniets utformning visar hur näsan såg ut och hur lång den skulle vara.

Metoden tillämpas i boken och ger till resultat att man faktiskt känner igen en död som hittats i Nordre älv. Något som inte är så hälsobefrämjande för alla som haft med den avlidnes död att göra – han var nämligen framgångsrik gangster innan han förvisades till älven. Över huvud taget är det här en bok som imponerar för den djupa kunskap författaren har om hur olika mordundersökningar och diverse polisarbeten går till. Eller borde gå till, är det kanske bäst vi reserverar oss med tanke på alla polisfadäser, man nästan dagligen läser om.

Lägger man till detta att Aages poliser och hans skurkar är trovärdiga och att stilen är driven och välformulerad har man bilden av en mycket skicklig svensk kriminalförfattare. Nu vet alla dessutom att han i själva Verket heter Kjell E Genberg. ibland kallad Sveriges meste författare. Som Aage lurade han länge en hel del gott folk – böckerna fick betydligt bättre recensioner än det är elak kutym ge Genbergs egna!

Alla Aage-titlarna syftar på schack: Italiensk öppning (1999), Damoffer (2000), Remi (Bokias julbok 2000), Rockad med drottning (2001) och Löparna (2002). Nu är det alltså dags för att själve kungen hotas. Frågan är om det blir någon Tornen störtar med Bin Laden i huvudrollen eller Bondeoffer om EU?

I Kungen hotad är det inte bara ”kungen” som är hotad, hela samhället genomgår en utveckling mot våld och ligakrig som skrämmer därför att den skildras så genomtänkt och kunnigt. ”Hildebrand hade en känsla av att det fanns all anledning att oroa sig för framtiden… Vad är det vi har att se fram mot när ungdomar i fattiga områden tycker att det är meningslöst att gå i skolan eftersom studierna inte ger dem någon annorlunda och bättre framtid? I stället ser de en cool kille med den senaste mobiltelefonen och snyggaste bilen som förebild, och bilen ska helst vara en maffig BMW. Och en sådan får man bara om man är kriminell. Mytbildningen kring gängen var stor och tycktes öka hela tiden.”

Verkligen en skarpsynt analys! Det här är inte enbart Aages bästa, det är också den bästa Genberg jag läst. Meningsfull, välskriven, tänkvärd. Därtill rejält spännande. Bl.a. får vi flyga ballong vilket inte är vanligt i svenska deckare. Senaste gången var kanske i undertecknads För älskarns och mördarns skull som fick Akademins pris 1985. Aage borde vara kandidat till ett pris han också, men som somliga i Deckarakademin nu vet, att det är Genberg som ligger bakom, är chansen förstås minimal. Å andra sidan är också den akademiska äran minimal – jag nominerades förra året och har inte ens fått mitt diplom än! Dock tycker jag att Kungen hotad är en av 2003:s hittills bästa – bara Marie Liffners lysande Imago konkurrerar av dem jag läst. Christian Aage stiger dock högt i vädret med sin Kungen hotad och når höga litterära höjder även utan luftballongen!

JEAN BOLINDER  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22