KUNGARNAS KRIG

Mar 6th, 2010 | By | Category: 2006-4, Recension

Av George R. R. Martin
Av Clash of Kings 1999
Översatt av Louise Thulin
Forum 2006

Kungshamn ligger mitt i Bohuslän, fem minuter från Smögen, 60 km från Uddevalla, 135 km från Göteborg, 200 km till Oslo. Men det är också en viktig ort i Martins andra del av Sagan om is och eld, en medeltidsberättelse om sju kungariken där en fejd pågår om järntronen. Om detta och mycket mer berättar författaren i en tung lunta om 750 sidor. Kaos råder och mitt i alltsammans dyker en hotfull komet upp på himlen. Det är en suggestiv inledning till en episk fantasyroman med många vändningar. Krig och elände, givetvis, det hör till, liksom hjältemod, kärlek och ont förräderi.

Författaren Martin (född 1948 och nu bosatt i Santa Fe, New Mexico) är en driven skribent. Skam varde det kanske annars. Redan som barn började han skriva berätteler som han sålde till kompisar. Han har universitetsexamen i journalistik och är sedan 1979 författare på heltid, som vid sidan av romaner också skrivit manus till filmer och TV-serier.

Louise Thelin ska ha en extra eloge för sin översättning av de många namnen i historien. Det är faktiskt roligare att få namn på svenska, vilket ger helt andra associationer än de ofta knöliga (rotvälskeartade) namnen i historier där originaluttrycken behålls.

ÅSA PETTERSSON

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22