KUNG KALLE AV KURREKURREDUTTÖN

Jan 25th, 2008 | By | Category: 2002-4, Recension

Av Joakim Langer & Helena Regius
Forum 2002

Hur ett hugskott blir en “forskningsresa”, det är vad denna bom handlar om. Joakim Langer, son till min ungdoms radiohjälte Pekka, hittade en notis från 1935. Den handlade om den – åtminstone förr – ganska kände Carl Pettersson som hamnade på en ö i Söderhavet efter ett skreppsbrott. Genast kom Langer på att detta var Pippi Långstrumps far Efraim. Efter en del turer får han kontakt antropologen Helena Regius och de reser iväg för att ta reda på vad som hände Pettersson.

Det kan tänkas att Astrid Lindgren hade den starke svensken i minnet när hon skrev om Pippi i Söderhavet, och massmedialt var det klokt av Langer & Regius att hänga upp sin resa på det antagandet. Visserligen skulle den spännande berättelsen om guldkungen Pettersson och hans regim i Söderhavet mycket väl kunna stå på egna ben – men utan kopplingen till Pippi hade det säkert varit svårare att hitta sponsorer, få ut historien i tidningarna och till sist göra en bok om resan.

Den detaljen har också delvis gjort boken mycket självcentrerad. Men en bra historia är en bra historia. Den svenske skeppsbrutne Pettersson gifte sig med kannibalkungens dotter, blev en älskad härskare och givetvis sagolikt rik. När någon upplevt vad vi alla drömmer om blir läsandet extra kul.

KJELL E. GENBERG

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22