KUM

Jun 28th, 2012 | By | Category: 2012-06 juni, Recension

Omslag till KumAv Henrik Tord
Ordfront 2012
ISBN 9789170376207, inb, 459 sidor

Kum är ett ord på khmer och betyder oproportionerlig hämnd. Det antyder att Kum är en våldsam bok. Det är den. Mycket våldsam. Men våldet är inte spekulativt. Det fyller en funktion. Våldet är här en naturlig del av berättelsen och används för att beskriva det samhälle som författaren skriver om.

Henrik Tord har levt många år i Singapore. När han nu debuterar har han valt Asien som skådeplats. Kambodja, Singapore, Kina och Thailand presenteras på ett sätt som gör att man märker att författaren vet vad han skriver om. Och även om det är hemska händelser som utspelar sig känns det att Henrik Tord älskar dessa platser.

Han skriver om samhällen som är fyllda av brottslighet, våld, prostitution och korruption. Allt går att köpa för pengar. I denna bok är det främst människohandeln som behandlas. Barn som säljs till bordeller och som behandlas på de mest fasansfulla sätt.

Personbeskrivningarna är ömsinta, men också obehagliga. Som läsare får man tränga in i karaktärernas bevekelsegrunder, man får veta allt om deras mål och drömmar. Men det är naturligtvis i första hand en spänningsroman, även om den känns mycket autentisk. Och spännande blir det. De dryga 450 sidorna försvinner snabbt när man hela tiden drivs mot den väntande upplösningen.

Flera parallellhistorier, alla lika intressanta, leder mot ett gemensamt slut. Ett svenskt par lever mycket skyddat i Singapore när deras tillvaro vänds upp och ned. Deras femåriga dotter försvinner och ingen begär någon lösensumma. Den svårt handikappade kambodjanske pojken och hans syster luras till Phnom Penn för att arbeta av föräldrarnas skulder. Men de hamnar inte där de hade trott. Den kinesiske miljonären har fått en livshotande sjukdom och vill med sina pengars hjälp köpa sig fri från den.

Dessa tre berättelser korsas så småningom med en mycket våldsam utgång. Det centrala temat i boken är den oproportionerliga hämnd som den kambodjanske pojken känner sig tvingad att utkräva, m a o Kum.

Henrik Tord är en av årets mest intressanta och lovande debutanter. Det känns som om han inte gjort annat än skrivit internationella thrillers. Att han är kandidat till priset som Årets debutant är självklart.

NISSE SCHERMAN

Henrik Tord

Henrik Tord. Foto Anna Hållams

Taggar: , , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22