KROKODILENS LEENDE

Sep 3rd, 2009 | By | Category: 2000-4, Recension

Av Inger Jalakas
Tre Böcker 2000

Inger Jalakas är en engagerad journalist och författare som i denna bok – liksom i ett par tidigare alster skriver om pedofiler och deras brott (i Sydostasien kallas gubbarna som jagar barn för Krokodiler, därav titeln).

Jalakas har studerat problemet på ort och ställe i Thailand och dit tar hon oss med i denna roman, till Bangkok och till byar där hallickarna hämtar barnen till bordellerna. Det är en äcklande historia som gestaltas på ett mycket spännande sätt på sina ställen. Det skulle ha varit en riktig nagelbitare om Jalakas undvikit att visa fram sitt engagemang i tid och otid. Pedofiler är otäcka varelser, man behöver inte ideligen låta huvudpersonen köra fram pekfingret och berätta just detta gång på gång.

Jag tyckte om hennes journalistiskt korthuggna sätt att skriva i fjolårets bok Lustmord (tillsammans med Ulla Trenter) och det fortsätter jag att göra även i denna roman, där den svenska anknytningen ger en extra touch åt berättelsen. Fast hon borde lita mer på läsaren – en sådan är ju också en given del av en roman.

HELENA GENBERG  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22