KRITGUBBEN

Jul 4th, 2018 | By | Category: 2018-07 juli, Recension

Omslag till KritgubbenAv C J Tudor
The chalk man, 2018
Översättning Helena Hansson
Wahlström & Widstrand, 2018
ISBN 978-91-46-23373-2, inbunden, 338 sidor

”Alla har hemligheter” står det överst på omslaget. Och det är många hemligheter i den här debutboken.

Den utspelar sig i två tidsplan, 1986 och 2016. Det är samma person som berättar, den 12-årige och 42-årige Eddie i den lilla staden Anderbury. Han och hans kompisar, tre andra jämnåriga killar och en tjej, håller ihop, leker på lovet, och den stora grejen är att de hittar ett kvinnolik, dock utan huvud.

Den första hemska saken som händer är dock att den vackraste flickan Eddie sett får sitt ansikte förstört när en olycka inträffar på ett kringresande tivoli. Men en man, som de sedan börjar kalla Kritgubben, och Eddie lyckas rädda henne från att förblöda. Mannen visar sig vara en ny lärare på skolan, en duktig tecknare och målare som älskar tavelkritor. Så killarna börjar rita gubbar och kommer på ett hemligt kodsystem så att de kan stämma träff bara genom att rita gubbar utanför varandras hem.

Eddie börjar drömma mardrömmar, som känns väldigt verkliga, om flickan, om den döda storebrodern till en av kamraterna (han var en mobbare och drunknade i floden), om streckgubbar. Drömmarna kommer både till 12-åringen och den vuxne.

Här finns alltså ett mord, flera mystiska dödsfall, konstiga relationer mellan barnen och mellan de vuxna.

Men någon deckare är det inte i första hand. En barndoms- och uppväxtskildring, en riktig vuxenskräckskildring, och barn och vuxna som läsaren lär känna väl. Ibland känns streckgubbarna som en port till något övernaturligt, och drömmarna förstärker det, men det är realism. Hemligheter, särskilt barn har hemligheter för de vuxna, och många vuxna försöker hålla otrevliga sanningar borta från sina barn.

Detta är en särdeles begåvad debut. C J Tudor bor i Nottingham och arbetade på hunddagis samtidigt som hon skrev boken. Hoppas att hon fortsätter att skriva.

LEIF-RUNE STRANDELL

C J Tudor

C J Tudor. Foto Bill Waters  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22