KRISTALLBUREN

Mar 13th, 2010 | By | Category: 2004-4, Recension

Av Barbara Nadel
A Chemical Poison 2000
Översatt av Katarina Trodden
Midas Förlag 2004

I Nadels förra roman om originalet och kommissarien Cetin Ikmen, ful och kantig polis av bondesläkt och ivrigt begiven på konjak, mördades en gammal jude. I denna är det en yngling med förtvinade lemmar som stryker med och Ikmen, assisterad av kollegan Suleyman med hemvist i överklassen, gör sitt bästa att lösa gåtan mellan cigarretterna. Hans metodik – att försöka skapa psykologiska porträtt av offret och de som kan misstänkas för brottet – har inte direkt de överordnades välsignelse, men tydligen är det en lyckad metod.

Det som är mest fascinerande med Nadels romaner är att hon visar upp en värld som man nästan aldrig ser i översatta kriminalromaner. Hon beskriver Istanbuls myllrande gator med dess många folkslag, slum och slott och man börjar förstå att Kemal Atatürk egentligen aldrig lyckades göra Turkiet till en riktigt modern stat. Det gamla ligger alltid alldeles under ytan. Värderingarna skiljer sig också en hel del från de som finns i det EU som Turkiet sedan länge vill in i. Fascinerande var ordet.

KARL HJELM  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22