KRISTALLBUREN

Mar 6th, 2010 | By | Category: 2007-1, Recension

Av Barbara Nadel
A Chemical Prison 2000
Översatt av Marianne Alstermark
Midas 2006

Detta är den andra boken om den udda kriminalkommissarien Çetin Ikmen i Istanbul, en man med många barn och en sjuk hustru och dement far (familjeproblemen är alltså stora), hans närmaste medarbetare och vänner. Kommissarien är en moralisk man med stor människokännedom, men han försummar sin familj och röker för mycket.

I ett hus, tömt på nästan alla möbler, hittas en ung man död, mördad visar det sig. Han är inte omskuren, alltså troligen kristen. Men det finns egendomligheter: han verkar ha knarkat men knarket är ett medicinskt preparat, han tycks ha varit inlåst länge i huset som har en mystisk hyresgäst, en armenier.

Och här är temat: det mångkulturella moderna Istanbul med sina olika folkgrupper och religioner. Har de olika grupperna fördomar om varandra så att de ser vad deras fördomar får dem att se i stället för att lägga märke till detaljer? Håller olika etniska grupper ihop? Håller läkare ihop så att de inte tjallar på varandra?

Det är en vindlande historia, med många sidospår. Författaren är engelska men lokalfärgen är massivt turkisk (eller snarare Istanbulsk). Kanske är intrigen lite för utstuderad, kanske är skurken inte helt trovärdig, men poliserna och de vanliga människorna desto mer vardagliga. Vardagens problem fängslar mig mer, och hoppas att kommissariens familjeliv och hans underlydandes kärleksbekymmer reder upp sig i kommande böcker.

LEIF-RUNE STRANDELL  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22