KRIGSLYCKA

Mar 14th, 2010 | By | Category: 2004-3, Recension

Av Patrick O’Brian
The Fortune of War 1979
Översatt av Carla Wiberg
B. Wahlströms 2004

Patrick O’Brian (som föddes i London 1914 och avled i Dublin år 2000) hann skriva 20 böcker i den så kallade Aubrey/Maturin-serien. I kronologin är Krigslycka den sjunde, men man kan läsa dem separat. O’Brian skriver i C. S. Foresters (mannen bakom böckerna om Hornblower) anda. Här handlar det om Napoleonkrigens tid på 1800-talet. Englands suveränitet är hotad och det är bara överlägsenheten till sjöss som ger landet andrum.

Kapten Jack Aubrey har lyckats få sitt fartyg H.M.S. Leopard tryggt men skamfilat i hamn i Bortre Indien, men under resan har man blivit av med en hel del folk. Tillsammans med skeppsläkaren Maturin seglar Aubrey tillbaka mot England, men hinner inte fram innan 1812 års krig bryter ut. Deras fartyg överflyglas av en amerikansk fregatt och vännerna tas till fånga, förs till Boston för att svara för misstänkt spioneri och dessutom krigsförbrytelser.

I denna ramhandling väver O’Brian in mängder av kunskap om förrförra århundrades liv och leverne, tänkesätt och syn på lag och rätt. Författaren är mycket övertygande och man låter sig gärna förflyttas tillbaka till den gamla tiden som inte enbart var god.

LENNART BRÅDING  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22