KRIGSBARN

Sep 11th, 2009 | By | Category: 2005-4, Recension

Av Gretelise Holm
Under fuld bedøvelse 2005
Översatt av Maj Sjöwall
Pirat 2005

”Danska deckardrottningen” Gretelise Holm presenteras storståtligt som just sådan på förlagets pressinformation. Hon kommer nu med sin tredje bok på svenska Krigsbarn, och översatt av ingen mer eller mindre än Maj Sjöwall – den senare en svensk deckardrottning av hög klass.

Utgångspunkt i Krigsbarn tas i krigsslutets Ostpreussen. Det är januari 1945. Människorna vacklar fram längs flyktvägen och många dör. Det stjäls från liken – här gäller det bara att överleva. När Gertrud drog stövlarna av den gamle mannen trodde hon att han var död, men han blödde. Var han kanske ej riktigt död? Under flykten torkar en person ”inflammationen ur ögonvrårna”. Går det så lätt att bli av med inflammation? Det var väl varet som torkades bort?

Journalisten Karin Sommer är den huvudperson Gretelise Holm använt sig av i alla sina böcker. Denna gång har Karin Sommer fått ett pris på sitt huvud och en mördare har lejts för att döda henne. Varför vet varken han eller Karin. Svaret på gåtan finns i krigsåret 1945 och finns dold i en intressant manipulation.

JEAN BOLINDER  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22