KRIGETS ÅR

Mar 5th, 2010 | By | Category: 2007-2, Recension

Av Steph Swainston
The Year of Our War 2004
Översatt av Lena Karlin
Natur och Kultur 2006

Fyrländerna krigar sedan länge mot enorma insekter och kejsardömet börjar gå på knäna. I spetsen för kampen mot odjuren finns Kretsen som består av femtio personer. Kejsaren har valt ut dem för deras exceptionella talanger och gjort dem odödliga för att deras kunskap aldrig ska gå förlorad. Bokens berättare är Jant Komet vars förmåga att flyga gjort honom till medlem i Kretsen och budbärare vid fronten.

Detta låter som om det skulle vara fantasy av det vanliga slaget men Steph Swainston blandar sf, fantasy och skräck till en riktig aptitlig anrättning. Lite märkligheter kan noteras. Epoken tycks ligga nära vår egen men vi tycks inte befinna oss på Jorden. Mördare tar livet av sina offer med armborst och åker hem med spårvagn efter förrättat värv. Den som knarkar – som huvudpersonen – använder den sinnesvidgande drogen ”katt”. Det är porträttet av Jant som blir intressant, en missbrukare som klarar av att sköta jobbet.

Boken är den första av tre om Fyrländerna. Steph Swainston kommer från Bradford i England och är född 1974. Hon är utbildad arkeolog och arbetar med forskning inom försvaret.

ÅSA PETTERSSON

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22