KRIGARE VID SUNDET

Mar 6th, 2010 | By | Category: 2007-2, Recension

Av Jan Berggren och Birgitta Darrell
Carlssons 2006

Jan Berggren (historiker och museichef) och Birgitta Darrell (media- och opinionsrådgivare) är båda från huvudstadsregionen men väl bevandrade i vårt sydligaste landskaps krigiska historia. För den har verkligen varit just krigisk. Östersjöinloppen Bälten och Öresund var enligt arkeologerna krigsskådeplatser redan för mer än 4000 år sedan och därefter har stridigheterna fortsatt ända till Andra världskrigets slut.

Många tidiga konflikter har haft sitt ursprung i olika tullar men också stridstuppar i de olika kungahusen har sett till att flytta trupper till Skåne för att ge dansken på käften. Runt om finns mängder av monument som rests över människor som tvingats att bli dödade för att maktmänniskor skulle trivas.

Boken är väj skriven och de händelser som omtalas är gediget dokumenterade. Man behöver inte vara skåning för att tycka om den här rikt illustrerade volymen. Det räcker om man är aningen intresserad av nordisk historia.

KJELL E. GENBERG

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22