KRIG – FAKTA, MYTER OCH KURIOSA

Mar 7th, 2010 | By | Category: 2006-4, Recension

Av Nicholas Hobbes
Essential Militaria 2003
Översatt av Kjell Waltman
Lind & Co 2006

Det här kan man kalla Listboken om krig.

Den listar en massa fakta och kuriosa kring väpnade konflikter, från antiken till våra dagar. Visste ni att man under WWI tränade papegojor att sitta i Eiffeltornet för att förvarna om inkommande flygplan, eller att vissa skor som sydstatsarmén använde under inbördeskriget var tillverkade av trä och färgat papper? Från omdömen under en officersutbildning läser vi: ”Han har sedan min senaste rapport nått botten och har nu börjat gräva.”

Annat kuriosa: 1942 upptäckte man att Adolf Hitler ägde 3500 hektar betesmark i Colorado, som han ärvt av släktingar. ”Hip” i ”Hipp, hipp, hurra!” kommer från ”HEP” som i ”Hierosolyma est perdita” och utropades av korsfararna. En av de sämsta orsakerna till krig var det s.k. fotbollskriget 1968 mellan Honduras och El Salvador, utlöst av en landskamp (tragiskt nog dog 3000 i fotbollskriget).

Under matbristen då tyskarna 1870 belägrade Paris åt man allt, inklusive kattstek, som lär ha smakat ”som ekorre … utsökt”.

Det är faktaspäckat och underhållande. Boken har makabra och fascinerande fakta i en läsvärd mix passande alla krigsintresserade.

AHRVID ENGHOLM

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22