KORSSKÄNDAREN

Sep 11th, 2009 | By | Category: 2005-4, Recension

Av Lennart Lanenstein
Tre Böcker 2005

En kvinna från ett behandlingshem hittas död i kyrkan och inför utredningen sluter invånarna i det lilla halländska samhället Karl Gustav leden. Lennart Lauenstein ger ingen vacker bild av en by i landsorten sin senaste deckare Korsskändaren. Tidigare har Laoenstein skrivit kriminella romaner tillsammans med s-politikern Philip Johnsson men nu är han ensam herre på täppan. Hans huvudperson Johannes Frisk arbetade i Varnad som taxichaufför i Stockholm men här driver han ett behandlingshem för missbrukare i Karl Gustav samtidigt som han läser till präst.

Det har blivit en spännande, till och med ganska pessimistisk skildring av vårdens oförmåga att ge missbrukare adekvat vård. De enda som egentligen lyckats hyfsat med den saken är Pingstkyrkan. Lauenstein arbetade själv några år på 70-talet inom missbruksvården så han vet vad han talar om.

Karl Gustav beskrivs som ett nazistfäste där invånarna visar enad front mot dem som kommer utifrån. Det blir alltså ingen lätt mordutredning men läsningen går lätt och romanen är spännande så det räcker.

LENNART BRÅDING  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22