KORPEN I KLOSTERBYN + GYCKLARENS NÅDATID

Sep 17th, 2009 | By | Category: 1997-2, Recension

Av Ellis Peters
The Raven in the Foregate 1986
Översatt av Karl G. och Lilian Fredriksson
Bonniers 1996

Tidigare utgiven som Galgenfrist för en gycklare 1985
The Sanctuary Sparrow 1983
Översatt av Britt Dahlman
Bonnier Pocket 1997

Jag har förstått att många inte särskilt uppskattat romanerna om broder Cadfael i klostret i byn Schrewsbury, England på 1100-talet. Jag gör det emellertid, mest på grund av den livfulla skildringen av dåtidens politiska ränkspel. Det gör att jag kommer att titta på TV-serien med Derek Jacobi när den kommer i svensk TV-ruta. Ellis Peters dog för två år sedan i en ålder av 82 år. Då hade hon hunnit med att skriva 20 böcker om denne mysterielösande munk.

Korpen i klosterbyn är hennes tionde bok på svenska och utspelas vid jultid 1141. Det har kommit en ny präst till byn, en elak typ som snart hittas mördad. En mystisk yngling i hans sällskap misstanks för mordet – om det nu var ett mord – och Cadfael griper in med sedvanlig skarpsynthet. Gycklarens nådatid är förlagd till året innan och här har en ömklig marknadsgycklare nästan lynchats sedan mobben fått för sig att han rånat och mördat en guldsmed. Han söker skydd i klostret och får därmed rätt till 40 dagars nådatid. Cadfael använder den tiden till att försöka rädda mannen från galgen. En riktigt spännande och klurig story.

KARL HJELM  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22