KONTROLL

Feb 8th, 2016 | By | Category: 2016-02 feb, Recension

Omslag till KontrollAv Ulla Bolinder
Recito förlag, 2016
ISBN e-bok 978-91-7517-874-5, 266 sidor

UIla Bolinder, som gett ut en rad deckare, har hållit fast vid sin metod: hon använder ”fakta”, tidningsnotiser, polisförhör, domstolsbeslut, brev, personers berättelser och liknande. Hon låter berättelsen komma fram genom dessa bitar ur romanens verklighet och det finns alltså ingen allvetande berättare som för historien framåt.

Ulla BolinderDenna senaste bok är mindre en deckare eller thriller, mer ett porträtt av en mördare. Läsaren förstås ganska tidigt vem det är som manipulerar sanningen.

En änkling med två små flickor förtjusas av en tidigare arbetskamrat som flyttar in hos den lilla familjen. En dag när pappa kommer hem senare badar den minsta flickan medan femåringen och styvmamman äter och tittar på tv. Kvinnan förklarar att hon har bra koll på vad som händer i badrummet, men när storasyster kollar så ligger den lilla död på badkarets botten.

Så är det en olyckshändelse? Eller har storasysters lek med lillasyster gått snett? Eller?

De olika personerna berättar sina historier om vad som hänt. Vi får följa hur ett par olika personer förhör femåringen om vad som hänt. Och vi börjar dra vara egna slutsatser.

Detta är bara början. Så får vi efter hand veta allt mer om styvmammans tidigare liv.

Det är alltså hon som är i fokus, inte så mycket av vad hon själv har att säga men av vad andra som känt henne berättar.

Ulla Bolinders teknik med faktatexterna blir ibland tröttsamt. Förhören med femåringen tar många sidor som i en traditionell berättarteknik hade stannat på någon eller ett par sidor. Å andra sidan går det lätt att skumma igenom och ”autenticiteten” ökar.

De många vittnesbörden av kringpersonerna är som små noveller. Författaren skulle säkert kunna skriva sådana (och romaner) också på annat sätt, men jag beundrar att hon vågar sig på den här modellen som också Dorothy Sayers prövat.

Och jag börjar vänja mig vid eböcker.

LEIF-RUNE STRANDELL

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22