KONTRAST MAGASIN Nr 1 2021

Apr 23rd, 2021 | By | Category: 2021-04 april, Recension

Omslag till KontrastTidskrift för fantastik, thriller & Vetenskap
Red Richard Berghorn
Tryckt i USA, 72 sid

Årets första nummer av Kontrast Magasin är som alltid välmatat. Michael Schirén berättar om serieromanen Fatale av Sean Phillips och Ed Brubaker, som han anser vara som en story av H. P. Lovecraft där en ”ödesdiger kvinna” på ett raffinerat sätt använder sin sexuella attraktion för att uppnå sina syften. Mikke Schirén är i seriekretsar känd som den som 2006 startade Kimika Förlag som gav ut svenska originlserier och dessutom skapade Seriewikin, en svensk uppslagsbok om serier på svenska.

Lovecraft finns också med i S.T. Joshs novell Med egen hand och penna som berättar om en ständigt tyst man som följer skräckförfattaren genom livet.

Richard BerghornKontrast (eller kanske snarare Berghorn) gillar gamla författare ur deckarens litterära kanon. Här låter han Tatiana Fajardo under rubriken Edgar Allan Poe som detektiv och mordoffer berätta om Karen Lee Streets romatrilogi Edgar Allan Poe and the London monster, Edgar Allan Poe and the Jewel of Peru och Edgar Allan Poe and the empire of the dead.

Som grädde på moset har Berghorn själv skrivit klart ”Poes ofullbordade novell” The Light House som här påstås inte alls vara oklar utan funnen i färdigt skick i Sverige.

På sätt och vis har Kontrast Magasin tagit upp novelltidskriften CDM:s nedlagda fana vilket manifesteras i detta nummer av att CDM-utgivaren Per Olaisen publicerat första avsnittet av en novellserie i två delar om en obetydlig man lockas till en hemlig lokal under ett kafé, och får i uppdrag att förändra världshistorien.


KJELL E. GENBERG  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22