KONTORSNINJA

Aug 20th, 2013 | By | Category: 2013-08 aug, Recension

Omslag till KontorsninjaAv Lars Berge
Wahlström & Widstrand 2013
ISBN 978-91-46-22399-3, inb, 269 sid

Alla vi som arbetat på kontor och mött konsulter som hyrts in för  att peppa oss, och som gillade tv-serien “The Office”, kan känna sympati för Jens Jansens beslut att försvinna. Han är mellanchef på ett företag som tillverkar och säljer cykelhjälmar. Han ansvarar för pr och marknadsföring, men allt görs i själva verket av den enda kompetenta av hans medarbetare, en ung finlandssvenska. Själv gör han allt för att inte bli befordrad, bl a bär han runt på en pärm med blanka papper för att det ska se ut som om han är ute på ett viktigt ärende.

En dag rymmer han. Till det oanvända kontorsarkivet. Där bygger han en avskild plats med tält. Han lyckas manipulera så att det ska dröja innan hans försvinnande märks, och då ska han misstänkas ha försvunnit till Lappland.

Detta är alltså ingen deckare, även om det blir polis inblandad och vissa illegala, revolutionära, aktiviteter förekommer. Det är en skröna med, tyvärr, viss verklighetsanknytning. Mest roande, samhällskritiken är inte direkt överraskande.

Lars Berge skriver snabbt, lättläst, roligt, och  han beskriver en möjlig flyktväg för kontorsslaven som vill försvinna men inte dö. Brist på nära kontakter är en fördel.

Och jag är glad för att jag aldrig druckit automatkaffe med whitener.

LEIF-RUNE STRANDELL

Lars Berge

Lars Berge. Foto Sofia Runarsdotter

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22