KONSTEN ATT VARA CAROLINE

Jul 19th, 2015 | By | Category: 2015-07 juli, Recension

Omslag till Konsten att varaCarolineAv Peter Barlach
Lind & Co, 2015
ISBN 978-91-7461-374-2, 317 sidor

25-åriga Caroline drömmer om att starta en egen restaurang, men innan drömmen uppfylls arbetar hon på en livsmedelsbutik i Lidingö centrum. Men nu är trivseln på jobbet på upphällningen eftersom matvarukedjan Maxfood tagit över affären och förhållandena ändrats. Hon visar sitt missnöje genom att snatta på jobbet – en anställd vid delidisken har stora möjligheter till det. Men en dag får hon en chock: ett anonymt meddelande i hennes fack berättar att hon är avslöjad. Vad göra?

Peter BarlachPlötsligt känns det inte så kul att festa på kvällarna, inte ens att laga mat tillsammans med sin rätt dryckesglade far som en gång i tiden var stjärnkock. Hon vet med sig att hon också är en utmärkt kock och för att drömmen om den egna restaurangen ska bli av måste hon satsa minst en halv miljon som startkapital. Medan hon grunnar på hur denna förmögenhet ska införskaffas – lönen hos Maxfood är ju inte överväldigande – får hon förslaget att råna en transport, inte med pengar utan med kött.

Det är en intressant och mänsklig feelgood-huvudperson Barlach har skapat, fylld av galna infall och en stor dos självironi. Att hon befinner sig i samhällets moraliska utkant förlåter läsaren gärna.

Dramaturgin har amerikanskt stuk trots historiens placering i Sverige. Framåtrörelsen är stark, dialogerna välskrivna och språket liksom maträtterna som beskrivs läckert kryddat. Dessutom finns en svärta i botten som gör att boken trots allt inte känns alltför lättviktig.

Vissångaren, dramatikern och programledaren Peter Barlach har tidigare skrivit böcker för ungdom. Konsten att vara Caroline är Barlachs vuxendebut.

HELGA LINDH

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22