KONSPIRATION OLOF PALME

Feb 8th, 2016 | By | Category: 2016-02 feb, Recension

Omslag till Konspiration Olof PalmeAv Gunnar Wall
Semic, 2015
ISBN 978-91-552-6210-5, inbunden, 398 sidor

Detta är inte författarens första bok om Palmemordet. Han fick redan 1997 Grävande journalisters pris Guldspaden för Mörkläggning — statsmakten och Palmemordet. 2010 fick han beröm för Mordgåtan Olof Palme.

Och här igen: en gedigen genomgång med noggranna referenser. Det gör stundtals läsningen tung, men jag förstår att i detta fall måste den pedagogiska tydligheten överväga för att det inte ska uppstå debatter och luftiga konspirationsteorier.

Gunnar WallHan är inte tvärsäker utan pekar själv på var det finns oklarheter och alternativa förklaringar. Så som hela denna sorgliga historia utvecklats finns det en rad sidospår som också måste behandlas. Kanske är de inte sidospår utan riktiga pusselbitar.

Här finns t ex den makabra berättelsen om den svenske drogmissbrukande miljonär som levde i sitt hus i London där hans hustru länge låg död. Hon hade varit i kontakt med författaren och sagt en del som berörde vilka som låg bakom mordet på Palme.

Och tidigt i boken finns redovisningen av vad vi i dag vet om Dag Hammarskjölds flygkrasch 1961.

Inga hemligheter heller med Operation Stay behind där svenska toppolitiker och näringslivstoppar ingick i ett system där Sverige kunde styras även vid krig och ockupation. Det Gunnar Wall gör är att koppla samman en rad detaljer och fakta om sådana verksamheter för att de kan ha samband med mordet.

Det är en tjock bok, inte alldeles lättläst. Nästan en historiebok och till formen mer ett långt, eller snarare flera olika långa, reportage. Han redovisar ofta och gärna också vad andra kommit fram till i böcker och tv-program. Så detta är en utmärkt sammanfattning av dagens (i alla fall fjolårets) kunskapsläge. Och, jodå, Christer Pettersson har också ett kapitel.

LEIF-RUNE STRANDELL

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22