KONKLAVEN

Apr 17th, 2017 | By | Category: 2017-04 apr, Recension

Omslag till KonklavenAv Robert Harris
Conclave, 2016
Översatt av Svante Skoglund
Bookmark Förlag, 2017
ISBN 978-91-88345-69-1, 286 sidor

Robert Harris har skrivit ett antal med rätta uppmärksammade historiska thrillers. 1992 kom den kontrafaktiska detektivromanen Fatherland som utspelar sig efter att Nazityskland segrat i andra världskriget och där en SS-officer utreder mordet på en partihöjdare i England. En stark debut som grep mig och många andra. Efter andra utflykter i både andra världskriget och mindre stridiska ämnen (Enigma och Spökskrivaren) kom han i fjol med den intrikata och spännande tegelstenen En officer och spion om den franska Dreyfusafären där den unge judiske arméofficeren Alfred Dreyfus 1895 mot sitt nekande dömdes för högförräderi och deporterades till Djävulsön. Där skulle han antagligen ha blivit kvar om inte författaren Émile Zola lagt sig i och författat det berömda öppna brev som inleds med frasen J’accuse …! (Jag anklagar …!) i tidningen L’Aurore i januari tre år senare.

Robert HarrisI sin elfte roman Konklaven tar Harris upp politik, religion och väl dolda hemligheter i en berättelse om vad som skulle kunna hända när en påve dött och 118 kardinaler kallas till Sixtinska kapellet i Vatikanstaten för att utse den världsomspännande katolska kyrkans nya ledare.

I Harris roman leds dessa förhandlingar av kardinal Lomeli, själv en man som sviktar i tron. Han är dock inte ensam om sin skenhelighet och författaren blottlägger motsättningarna, det svek, de obehagliga sanningar och den korruption som kommer i dagen allt eftersom konklaven drar ut på tiden. Till råga på allt har den tilltänkte nye påven skelett i garderoben.

Harris får med de kontroverser om människors sexualitet och det rastänkande som dväljs inom katolicismen. Det gäller inte enbart att välja ett nytt överhuvud utan också pränta in kyrkans enighet och styrka för alla troende världen runt.

Kardinal Lomelli visar sig vara en större maktspelare än man fick intrycket av från början och man börjar tro att han vill vara den som är sist på plan när röken ur skorstenen skiftar färg. Boken är välskriven (och väl översatt), bitvis spännande och en encyklopedi när det gäller den katolska kyrkan och dess procedurer.

KARL HJELM

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22