KONFERENSEN

May 8th, 2021 | By | Category: 2021-05 maj, Recension

Omslag till KonferensenAv Mats Strandberg
Norstedts, 2021
ISBN 978-91-1-308155-3, inbunden, 354 sidor

Jag har skrivit det förut i en recension av en tidigare Strandberg-skräckis: Det är inte bara de klassiska skrämselmomenten som är otäcka utan minst lika mycket människorna och deras relationer.

Tidigare har skräckmomenten varit övernaturliga, här är det mänsklig vrede som drabbar en grupp. Det är den lilla kommunens exploateringsenhet som samlats på en avlägsen konferensanläggning för ett möte om stadens stora projekt, det nya externa köpcentrumet där grundläggning och invigning ska göras på mötets andra dag. Ett plus för kartan som visar hur anläggningen ligger vid sjön, och var platserna finns där de viktiga momenten utspelar sig.

Gruppen kör dit i en en hyrd minibuss, den kvinnlig chefen, hennes kelgris den unge projektledaren (den sköna killen som brukar få andra att fixa hans uppgifter) och hans beundrande assistent, och så de andra som inte är lika glada åt projektet av olika anledningar. Halva boken handlar bara om deras olika relationer som under den första dagen blir allt frostigare.

Läsaren får veta att det finns någon där på andra sidan sjön som håller koll på gruppen. Och i andra halvan, ingen spoiler här, är det en hämnare (men för vad?) som på olika sätt tar livat av den ena efter den andra. Läsaren undrar och hoppas på att någon ska överleva (helst någon av de trevliga) och få reda på vad som driver hämnaren.

Vi får hela tiden de olika personernas versioner i kapitlen, och kan följa hur kriser (internt och utifrån) får de olika personerna att påverkas, förändras och utvecklas. Inte alltid till det bättre. Vem lyckas leda i en livshotande situation?

Ingen konferens jag varit med på har varit så livsfarlig, men dålig stämning och uppgifter som ska få gruppkänslan, teambuilding, att växa känna jag ju igen. Och det har säkert många läsare också. Mats Strandberg är en utmärkt skildrare av nutiden i olika varianter. Med och utan skräck.

LEIF-RUNE STRANDELL

Mats Strandberg

Mats Strandberg. Foto Henric Lindsten

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22