KOMMUNALRÅDET SOM FÖRSVANN

May 7th, 2017 | By | Category: 2017-05 maj, Recension

Omslag till Kommunalrådet som försvannAv Liselotte ”Lotta” Holmgren
Vulkan, 2017
ISBN 978-91-639-3096-6, 222 sidor

Gräv där du står, heter det, och det är just vad Lotta Holmgren gjort. Hon har suttit i kommunalfullmäktige och arbetar nu som företagsrådgivare i Österåkers kommun i södra Roslagen. Hennes debutroman handlar om kidnappningen av ett kommunalråd i den fiktiva staden Lillängen som hon geografiskt placerat mellan Österåker och Vaxholm.

Lotta HolmgrenDet är en riktigt trivsam, lagom spännande kriminalhistoria utan större åthävor. Det som jag fäste mig mest vid är berättelsen om en ung kvinnas uppväxt på 60-talet då den tidigare så strikta synen på sex förvandlades, inte över en natt men ändå påfallande hastigt.

Författaren skriver ledigt, till och med i de erotiska avsnitten, som annars brukar vara en stötesten även för erfarna författare. Som satir betraktat – och det måste man kanske göra när en politiker skriver om det politiska – är den rätt snäll. Det som utspelas i romanen pågår från 1960-talet fram till i dag och omfattar ett antal människor som för det mesta beskrivs på ett, som jag uppfattar det, välmenande sätt. Här finns ett hämndmotiv, ett maktmotiv och ett ekonomiskt motiv men undertonen är hela tiden kärleksfull, ibland nästan kåserande.

NINNI C. LARSSON

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22