KOMMISSARIE KRAFFT

Apr 7th, 2013 | By | Category: 2013-04 apr, Recension

Omslag till Kommissarie KrafftAv Bertil Malmqvist
Idus förlag 2013
ISBN 978-91-87001-52-9, 193 sid

I en Grönköpingsliknande omgivning är kommissarie Leopold Krafft och hans mannar de enda som står emot traktens bovar, som är tydligt influerade av danska Olsen-Banden (den svenska Jönsson-ligan). Själv är Krafft en man i sin krafts dagar och har en  motståndsförmåga mot skador som inte står någon serietidningshjälte efter.

I denna novellsamling utreder han tre fall – Mysteriet beträffande borgmästare Arvid H. Björnström, De fem apelsinkärnorna och Briggen Malena – som alla är mystiska fall beskrivna med all den fantasi som 91-årige debutanten Malmqvist är mäktig.

Vanliga kriminalkommissarier lämnar sällan sina arbetsrum men Krafft gör det gärna eftersom han fått Justitiedepartementets uppgift att föreslå åtgärder som kan få ner den befintliga brottsligheten. Eftersom han har ett brinnande intresse för de samhälleliga frågorna tar han itu med traktens bovar med aldrig sinande energi, det må vara sinistra typer som är ute efter borgmästarens blod eller fraterniserar med en privatdetektiv från Hönserud, avlägset släkt med en kollega som en gång hade sitt högkvarter på Baker Street i London. Han tar också itu med något som först ser ut som en olyckshändelse när sjökapten Samuel Krohn hittas drunknad strax akter om sitt tvåmastade segelfartyg Malena.

Den åldrade debutförfattaren skriver inte illa och han har humor. Berättelserna har drag av kolportage, troligtvis mycket medvetet. Och ibland låter han sin huvudperson i en slapsticksinspirerad bovjakt träffas av ett pistolskott. Men han reser sig lika snabbt hon han faller.

Lappri, sade Krafft.

Detta Krafft-uttryck sammanfattar ganska bra den litterära lödigheten.

KJELL E. GENBERG

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22