KOMMANDO HOLGER MEINS

Mar 11th, 2010 | By | Category: 2005-2, Recension

Av Dan Hansén & Jens Nordqvist
Ordfront 2005

För 30 år sedan barrikaderade sig sex unga västtyskar i sitt lands ambassad i Stockholm med diplomatisk personal som gisslan. De hotade med död och förintelse om inte 26 fångna medlemmar i Rote Armee Fraktion (Baader-Meinhofligan) frigavs ur västtyska fängelser. Två människor mördades också men sedan gick det åt pipan. En sprängladdning detonerade oavsiktligt och alla kunde gripas och utvisas. Den smällen minns vi för Bo Holmströms vrål ”Lägg ut!” i TV, en sekvens som inte visades när det begav sig.

Den unge Norbert Kröcher bestämde sig för att hämnas misslyckandet (och den terrorist som avled i tyskt fängelse). Tillsammans med svenska och tyska medhjälpare skulle politikern Anna-Greta Lejon kidnappas och dömas av en ”folkdomstol” om gruppens krav inte uppfylldes.

Hansén & Nordqvist har tagit sig an ett ämne som återigen är fruktansvärt aktuellt – terrorism. Den tyska Baader-Meinhofligan innehöll dessutom personager som var ”larger than life”, nästan overkliga i sin naiva verklighetssyn, och detta har de utnyttjat till fullo i en bok med dramaturgi som en superthriller och med en beundransvärd dokumentation i botten.

KJELL E. GENBERG  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22