KOMMA TILL SKOTT

Sep 18th, 2009 | By | Category: 1996-4, Recension

Av Ulf Durling
Norstedts 1996

För 25 år sedan debuterade Ulf Durling med Gammal ost, en pusseldeckare med ett antal pensionerade herrar i huvudrollerna, samt en mindre trevlig polis. Efter en lång rad böcker, som utvecklats mer åt den psykologiska thrillern och psykologiska romanen, återvänder han till den första brottsplatsen.

Efter så lång tid har förstås de flesta av huvudpersonerna avlidit av naturliga orsaker, men ett par finns kvar i centrum, särskilt polisen, den ännu otrevligare och mer misslyckade kriminalaren som nu får ett dödsfall och ett försvinnande att ägna sig åt. I förbifarten försummar han svårt sin tolvårige son.

Trådarna från förr vävs samman med nu. ”Hjälten” vållar mer skada än nytta, även för sig själv, och läsaren följer hans framfart med oro och avståndstagande.

Detta är långt ifrån en mysrysare, det är ett porträtt av en man, och några personer runt honom, som på olika sätt faller ur det normala. Läsaren får trösta sig med ett par sympatiska bifigurer.

Bokens gåta gäller snarare personliga relationer än direkta brott, och avslöjandet kommer i en tragisk final. För den som gillar att följa Ulf Durlings udda individer är detta en av hans bättre böcker, och njutningen kan förhöjas om man strax innan läser om debuten.

Som en extra krydda löper en Svenska Dagbladet-nia (en liten ordtävling) genom boken. Och det är faktiskt just den som fanns i tidningen den dag som berättelsen tar sin början.

LEIF-RUNE STRANDELL  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22