KOM MED MIG

Feb 4th, 2012 | By | Category: 2012-02 feb, Recension

Omslag till Kom med migAv Roberto Saviano
Vieni via con me 2010
Översatt av Barbro Andersson och Cecilia Schwartz
Brombergs 2012
ISBN 978-91-7337-383-8, 161 sid

Saviano (mest känd för boken Gomorra om Neapels maffia) berättar här om en massa saker: demokrati, kultur och just maffia och om det TV-program som förundrade den italienska publiken som var vana vid halvnakna värdinnor i Silvio Berluscones TV-kanaler. I Vieni via con me fanns inget av detta, däremot betydelsefulla gäster och monologer av Saviano. Det är dessa som nu blivit en liten bok, utgiven av Brombergs, några månader efter det italienska programmet.

Han berättar om hur undersökningsdomaren Giovanni Falcone före sin död i ett sprängdåd 1992, iscensatt av maffialedaren Toto Ríina, utsattes för en smutskastningskampanj i avsikt att hindra hans granskning av den sicilianska maffian. Saviano själv har utsatts för liknande kampanjer, liksom många andra rakryggade medborgare som försökt dra upp korruption, maffiavälde och maktövergrepp i ljuset. Han lever nu med ett dödshot hängande över sig.

Att maffian inte längre är ett fenomen som infiltrerat södra Italien har han berättat i boken Gomorra, som utspelar sig i Camorrans Neapel. Nu är också Milano infångat av den organiserade brottsligheten.

Kom med mig innehåller åtta berättelser där Saviano propagerar för ett bättre italienskt samhälle där medborgarna inte längre blundande hukar i skymundan. Det är inte enbart redogörelser för ett samhälle i förfall, där finns också glimtar av hopp.

Han skriver aggressivt och kompromisslöst på ett sätt som man här i trygga Sverige kan ha en doft av Cronskough.  Men, se upp! Staters styrning är föränderlig. Saviano har en varning till oss alla.

Just nu befinner sig författaren i Sverige för att ta emot Olof Palme-priset.

KJELL E. GENBERG

Roberto Saviano

Roberto Saviano. Foto Piero Pompili

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22