KOLUMNISTEN

Sep 11th, 2009 | By | Category: 2005-4, Recension

Av Jan Guillou
Pirat 2005

Det är alltid kul att läsa Guillou eftersom han vevar lika friskt mot alla samhällsföreteelser, satiriskt och bitskt. På sätt och vis påminner han om min avlidne vän Anderz Harning som förde verbalt krig mot ”byråkrater” och andra han inte tog i sin breda famn. Men Guillou har fler att angripa. Medan Harning levde fanns få eller inga – och nu citerar jag baksidestexten till Kolumnisten – glåpordsfeminister, terroristfobiker eller tevebimbos som i kolumnistens kolumner publicerade mellan 1991 och 2005 och nu för andra gången tar sina fiskar varma (snarast stekta).

Det finns givetvis saker man kan gnälla över, till exempel att upprepningarna blir legio i texten. Det är ju skillnad på att skriva dagspresskrönikor och att författa en bok. Lite strykningar av hänvisningar till ett textstycke man nyss läst hade inte förringat innehållets värde.

Guillou uppfattas av många som stöddig och obekväm och det verkar som om han gärna vill ha den imagen. Varför inte … att uppfattas så gör det nästan nödvändigt att slå mot något man ogillar med slägga där det egentligen räckt med flugsmälla. Det förstärker både ironin och humorn på ett brutalt sätt.

Baksidan säger att Guillou är fruktad av många. Jag undrar det. Precis som med Harning rycker de angripna på axlarna och säger att ”det är ju bara Guillou, och det vet man ju hurdan han är”.

Fast vet man det?

KJELL E. GENBERG

Taggar: ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22