KÖLD

Jun 16th, 2016 | By | Category: 2016-06 juni, Recension

Omslag till KöldAv Jacob Mjöbring
North Chapter, 2016
ISBN 978-91-982-657-2-5, 256 sidor

Biltestarbanorna vintertid i Arjeplog är internationellt uppmärksammade så det är faktiskt underligt att den miljön inte använts i någon deckare förrän nu. I Köld, som är den första boken i en tänkt trilogi av journalisten och digitale strategen Jacob Mjöbring, presenteras kriminalpolisen och friskusen Katja Lyss från specialenheten NOAx. När det inträffar ett mord i biltestningsområdet måste Katja avbryta sin skidsemester i lappländska Kittelfjäll för att utreda dödsfallet.

Jacob MjöbringHela historien är skriven med gasen i botten av Laholmsfödde Umeåbon och kommunikatören Mjöbring. Man kan hitta perifera likheter med Peter Høegs Fröken Smillas känsla för snö (1992) men de är som sagt perifera och handlar om att både Høegs och Mjöbrings hjältinnor är hemmastadda i vintrig snö och kyla.

Katja Lyss får användning av alla de kunskaper, åtminstone de teoretiska, hon skaffat sig som skidentusiast och professionell friåkare när hon tillsammans med psykologen Esmeralda kommer till ett Arjeplog som vimlar av yrkesförare, fotografer som hoppas få en bild på en ännu hemlig bil och alla de hangarounds som tror att de är behövda.

Att författaren läst in sig på biltestarbranschen är tydligt och eftersom den är internationell får hans huvudperson inte heller stanna i Norrbotten utan tvingas ut i Europa innan hon återkommer igen.

Man kan vid sidan av den riktigt spännande historien ana att författaren har lite av ett ärende. Hans kritik av det moderna mediesamhället är kanske inte helt sylvass men ändå relevant.

Enligt en broschyr som följde med recensionsexemplaret ska de följande två titlarna heta Snö och Is. Till Snö har han via sin Facebooksida (facebook.com/KatjaLyss) bjudit in läsare att styra innehållet, namnge personer och platser där historien ska utspela sig. Om han använder förslagen kommer förslagsgivarna att nämnas som medförfattare. Det luktar reklam lång väg, men vad kan man vänta sig av en reklamman?

Än så länge kan bara konstateras att han skött den första romanen riktigt bra på egen hand.

LEIF PETER JONSSON

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22