KOL & KOKS AB – i parti och minut till lägsta dagspriser

Mar 7th, 2010 | By | Category: 2006-3, Recension

Av Lennart Brohed
Slussens bokförlag 2005

En Göran Persson-deckare, kan det vara något för den som inte tycker att den svenska partipolitiken är tillräckligt rafflande? Nja, någon koppling till dagsdebatt eller politik har inte Lennart Broheds polisromaner. De handlar om den stillsamme och effektive överkonstapeln Göran Persson, som löser mord i 1930-talets Lysekil.

Handlingen i den senaste Göran Persson-deckaren kretsar kring ett skelett som kommer i dagen vid grävarbeten i närheten av Lysekils kallbadhus någon vecka före julafton 1934. Skelettet visar sig vara resterna av en försvunnen bokhållare vid handelsfirman Kol & Koks AB, ägd av en bullrande disponent som är mer kolerisk än alla pilsnerfilmspatroner tillsammans.

Utredningen framflyter, som så ofta i svenska kriminalhistorier, över jul och nyår. Finalen kommer efter en serie avslöjanden om utpressning till följd av ekonomisk nöd och överskridna sociala tabun. Delar av Lysekils och Göteborgs högre societet figurerar, liksom människor som lever under påvrare förhållanden.

Brohed är noga med den lokala miljön. Så noga att den som inte är kännare av mellankrigstidens Lysekil lätt känner sig bortkommen. Å andra sidan lyckas författaren väl med ge berättelsen hemhörighet i ett äldre, men inte alldeles avlägset, Sverige. Inte minst har han god hand med det dagliga polisarbetet i landsorten och de klasskillnader som alstrade nöd och ibland desperation. Personnamnen bidrar till tidsfärgen. Här förekommer t.ex. polismannen Hilmer Mellgren, polischefen Julius von Svensen, den mördade bokhållaren Fritiof Botlund och dennes chef Amandus Attersund

Den avspända personskildringen tillför dessutom en del oväntade detaljer. Brohed vet t.ex. berätta att många fysiskt starka män har en vacker och jämn handstil ”som till och med den petigaste skolfröken skulle applådera”.

PÄR ALEXANDERSSON  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22