KODNAMN FLAMINGO

Sep 23rd, 2019 | By | Category: 2019-09 sep, Recension

Omslag till Kodnamn flamingoAv Kate Atkinson
Transcription, 2018
Översättning Ing-Britt Björklund
Norstedts, 2019
ISBN 978-91-1-309411-3, inbunden, 349 sidor

En verklighetsförankrad historisk spionroman, men, som författaren skriver i ett efterord, ”jag har medvetet sett till att få en massa saker om bakfoten”. Att det finns en underliggande sanning dokumenteras i en gedigen litteraturförteckning, något som annars brukar saknas i agentfiktion.

Huvudperson är Julia Armstrong, en 18-årig flicka som 1940 rekryteras av MI5 att först verka som en slags kontorist som renskriver inspelade samtal mellan en brittisk agent som lockar nazistsympatisörer att avslöja sig och sina vänner. Men efter ett tag får hon under annat namn försöka infiltrera en grupp som hoppas att Hitler ska segra.

Detta händer alltså 1940, men boken inleds och avslutas 1981 då Julia är återkommen till London efter många år utomlands. Ett långt avsnitt utspelar sig också 1950 då Julia arbetar vid skolradioprogrammen i BBC, men hoppar in extra åt säkerhetstjänsten när de behöver lite hjälp. Och då undrar hon om hennes förflutna under kriget kommer ikapp henne, gamla kontakter låtsas inte känna henne, några verkar förfölja henne…

Detta är en agentroman som utspelas på den nedersta delen av den kryptiska organisationen. Vem är egentligen vem, vem ska man kunna lita på, hur hanterar man en nödvändigt skjuten granne med likaledes död hund? Varför ska man kolla sin chef åt en annan chef? Och vem är han?

Ändå är det alltså det vardagliga både under krigsåren och på BBC som dominerar. Och det på ett sätt som får läsaren att verkligen gilla Julia som har en handfast verklighetsförankring som hon ibland tvivlar på själv eftersom hon har så lätt att ljuga övertygande. Och som lurar de flesta, liksom läsaren.

Kate Atkinson har ett underbart levande språk (vilket vi väl redan visste), och kan ge de tidsgivande detaljerna i förbifarten.

Det här är mycket långt från James Bond, men visst skulle Julia kunnat bli en sådan agent också.

Även den som inte gillar spionromaner bör kunna ta denna till sitt hjärta.

LEIF-RUNE STRANDELL

Kate Atkinson

Kate Atkinson. Foto Helen Clyne

Taggar: , , , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22