KODNAMN AURORA

Feb 4th, 2021 | By | Category: 2021-02 feb, Recension

Omslag till Kodnamn AuroraAv David Bergman
Lind & Co, 2021
ISBN 9789179034344, inbunden, 383 sidor

Författarens tredje thriller är i samma stil som de tidigare. Ett furiöst tempo, en laddad spänning och ett militärt tema. David Bergman ger inte ut sina böcker i en strid ström som många andra. 36 timmar kom 2013 och 6 dagar 2016. Jag kan säkert tänka mig att den här boken är efterlängtad, genren som författaren skriver i är mycket populär. De två första titlarna hade samma huvudperson, men nu är det nytt blod mellan pärmarna. Det återstår att se om detta är början på en ny serie.

Huvudperson är helikopterpiloten Victoria Maxander. Hon har gjort sig lite omöjlig och har därför fått ett uppdrag på Arktis, närmast en förvisning. Där agerar hon mest som chaufför (i helikopter) för de som arbetar i ett forskningsprojekt på isen.

Under en rutinflygning får hon syn på något oväntat och vill undersöka vad det är. Då får hon en pistolmynning i tinningen. Hennes styrman hotar henne.

Så dramatiskt börjar det och det fortsätter i samma stil. Full fart framåt. Den ena actionscenen avlöser den andra. Det ges ingen vila i läsningen.

Det visar sig att bakom alla händelser ligger internationell storpolitik. Sverige är allvarligt hotat och Victoria blir fortsatt en viktig kugge i kampen mot de som vill landet illa.

Det ges inte mycket tid till djupare gestaltningar av karaktärerna, men frågan är om någon efterfrågar det i det rasande tempot som handlingen rullas upp med. När det gäller miljöerna är det bättre beställt, kylan är nästan en egen karaktär.

David Bergman är 0fficer och forskar på psykologin bakom prestationer under press. Vem är då mer lämpad än han att skriva en sådan här bladvändare.

NISSE SCHERMAN

David Bergman

David Bergman. Foto Eva Lindblad

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22