KODENE I METROGRAD

Sep 19th, 2009 | By | Category: 1995-2, Recension

Av Arild Rypdal
Aschehoug 1994

”Jag vet inte om ”Kodene i Metrograd” är mer spännande än mina övriga böcker”, sade Arild Rypdal i en intervju. ”Men skrivtekniskt har jag blivit bättre.”

Kanske skulle man tro att det inte var möjligt. Men boken är mer spännande än de tidigare. Språkligt är den en delikatess.

I min naivitet trodde jag – den gången de rev muren – att nu skulle författare av s.k. internationella thrillers bli arbetslösa. Men genren överlevde. Författaren Rypdal steg in på arenan efter murens fall.

Jag har personligen haft glädjen att betrakta Rypdal i hans Mercedes då han för att observera körde längs gatan i en kontinental storstad. Det är så han arbetar: uppsöker de underligaste platser, iakttagande, studerande, reflekterande.

Någon anteckningsbok såg jag inte den gången. Jag antar att han lagrar sina observationer i huvudet och tar fram dem efter behov. Rypdal framstår som en beskedlig man och talar man med honom får man intrycket att han är fåordig. Men du milde himmel – vilka kunskaper denne man sitter inne med, och som han kan skriva.

Som i Rypdals tidigare romaner är ”Kodene i Metrograd” spunnen runt den brittiska underrättelsetjänsten MI6, med Sir Reginald i spetsen. Som förr är persongalleriet stort och frodigt och Rypdal kombinerar fiktion och verklighet på ett ypperligt sätt.

Hungrige och illa klädde uteliggaren Yuri från Sovastopol hoppar av ett tåg. Han vet inte var han är, bara att han är tvungen att skaffa mat. Han tar sig in i ett hus, där han för första gången ser en frysbox, stjäl ett fårlår men kan inte begripa varför köttet är så kallt. Förvirrad står han i mörkret och tror det är trolldom. En man kommer ut från huset med en koffert som han gräver ner. Yuri gräver upp den – för varför skulle någon gräva ner annat än värdesaker, guld?

Men kofferten innehåller något helt annat. Det är Gorvatjovs kodväska, den som kan utlösa en kärnvapenkatastrof…

Här håller spänningen – fram till sista sidan.

ODD MAGNAR SYVERSEN  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22