KODBOKEN

Sep 9th, 2009 | By | Category: 1999-4, Recension

Av Simon Singh
The Code Book 1999
Översatt av Margareta Bogren
Norstedts 1999

Detta är både en faktabok om krypto och kryptohistoria samt något av en deckare för matematiskt sinnade ingenjörer. Fast Singh är i sin framställning av skrivbordens dagger- & cloakverksamhet inte lika teknisk som David Kahn var i sin väldiga redogörelse The Codebreakers. Han börjar dock i antiken och fortsätter fram till nutid. Boken är full av exempel på intrikata krypton, och här måste nämnas att Margareta Bogren har gjort ett makalöst gott arbete i sin försvenskning av vissa bitar av originalet.

Det som kanske är intressantast för en lekman är när Singh snuddar vid de psykologiska momenten viljan att lösa en gåta. Denna gåtlösning kan resultera i både stor glädje och stor tragik. Ett exempel i boken handlar om att skotska drottningen Maria Stuart avrättades sedan hennes chiffer knäckt. Glädje för knäckaren, schavotten för drottningen.

Här finns också berättelsen om kryptomaskinen Enigma från andra världskriget, vars hemlighet till sist avslöjades med hjälp av en annan maskin, konstruerad av det homosexuella geniet Alan Turing.

Kanske är den moderna detektivromanen en följd av att historier om kryptering och dess lösningar blev samtalsämne i vissa kretsar under 1800-talet. Edgar Allan Poe tog upp saken i sina skrifter och blev vederbörligen uppmärksammad. En man som aldrig fick berömmelsen han förtjänade var Charles Babbage: han som nästan uppfann datamaskinen.

KJELL E. GENBERG

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22