KOBRA

Jul 25th, 2016 | By | Category: 2016-07 juli, Recension

Omslag till KobraAv Deon Meyer
Cobra, 2014
Översatt av Mia Gahne
Weyler Förlag, 2016
ISBN 978-91-87347-75-7, 381 sidor

Efter att först ha uppenbara sig i Devils Peak (2010) har den nyktre alkoholisten och kommissarien Benny Griessel fortsatt att traggla sig igenom sin struliga personliga tillvaro och sitt ungefär lika komplicerade yrkesliv. Han är en av de få afrikander som blev kvar i polisjobbet när Sydafrika bytte regering och inriktning och han har svårt att glömma tiden då han kom till en mordplats så berusad att de måste frakta iväg honom i samma ambulans som offret. Men den nya organisationen är inte heller immun mot korruption och våldstendenser och det påminner Griessel om hur det förr kändes att arbeta i ett söndermalt system.

Här har den utmärkte berättaren Deon Meyer placerat honom i ett brottsfall som mycket väl kan vara hans svåraste hittills. Inte nog med att han fått uppdraget att utreda vem som ligger bakom de dödande skotten mot tre män där man hittat hylsor märkta med en bild av en spottkobra utan han måste också ta reda på varför en matematikprofessor från Cambridge blivit kidnappad. Hans arbetsro störs när det visar sig att den engelska underrättelsetjänsten MI6 vill lägga sig i. Han kan dessutom inte begripa varför de absolut vill få fallet nedlagt. Men efterhand lär han sig att den farligaste motståndaren i detta fall inte är en beväpnad man. Griessels grävande tillsammans med kollegerna gör att de riskerar avsked, åtal och finkan.

Det är lätt att fängslas av Meyers sätt att skapa intrikat spänning parat med humor i en snabbt och engagerat berättad historia. Samtidigt får man lära sig en hel del om det Sydafrika som fortfarande håller på att hämta sig efter de många apartheidåren. I botten ligger politiska maktanspråk som skarp kontrast mot polisjakter på ficktjuvar. Hans målande beskrivningar av dagens Kapstaden minner om att han var journalist innan han började skriva litterärt. Han har en förmåga att skildra det stora genom det lilla.

Deon Meyer växte upp i den sydafrikanska Kapprovinsen där också hans kriminalromaner utspelar sig, blev journalist innan han debuterade som författare 1994. Genombrottet kom 2000 med Död i gryningen (på svenska 2008). Romanen Devils Peak belönades 2010 av Svenska Deckarakademin med Martin Beck Award för årets bästa till svenska översatta kriminalroman. Meyer är gift, har fyra barn, bor i kuststaden Melkbosstrand, kör motorcykel, lyssnar på Mozart, lagar mat och gillar rugby.


PER MAGNUSSON

Deon Meyer

Deon Meyer. Foto Sofia Runarsdotter

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22