KNUTAR OCH KORS

Nov 3rd, 2014 | By | Category: 2014-11 nov, Recension

Omslag till Knutar och korsAv Ian Rankin
Knots and Crosses, 1987
Översatt av David Nessle
Modernista, 2014
ISBN 978-91-7499-582-4, 223 sidor

Detta är den första i den långa raden av böcker om John Rebus.  Jag läste den på engelska på 90-talet, har glömt det mesta, så det var roligt och intressant att att åter möta Rebus.

Är han densamme som i de senare böckerna? Ja, man kan redan här se de olater som blir allt tydligare med tiden. Hans brist på respekt för lagar och regler märks redan här. T.ex. går han hem en tidig morgon efter nattjänst, passerar en butik där varor står och väntar på att någon ska komma och ta hand om dem. Rebus plockar till sig några småfranska och en flaska mjölk. Utan dåligt samvete, snarast nöjd med sig själv!

Ian RankinEdinburgh går i skräck, sedan en seriemördare börjat härja. Han lockar med sig unga flickor och snart hittar man dem mördade. Rebus dotter är det senaste offret. Var finns hon?  Är hon ännu i livet? Rebus får kryptiska brev med snörstumpar och tändstickor hopknutna till kors. Vad vill mördaren säga?

Rebus bror Michael hypnotiserar John, eftersom man tror att förklaringen till morden finns i hans förflutna. Det han berättar då ger ledtrådar till mördaren och också förklaringen till varför Rebus slutade som soldat.

Böckerna om Rebus blir allt tjockare, 400–700 sidor. Den här tidiga boken visar att det går att få plats med en berättelse på betydligt färre sidor. Vad var det som fick deckarförfattarna att övergå till tegelstensformatet?

Denna behändiga bok är klart läsvärd, både med tanke på vad man får veta om Rebus, och  som en spännande historia.

BENGT HEURLIN

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22